Mali sajam afričke kulture


Nažalost, registracija je završena.

Nakon reda sajmova posvećenim raznim kulturnim stvaralaštvima, Kulturni centar Mesnička na jedan dan putuje do Afrike! Ove subote zajedno pišemo prvu afričku priču KCM-a i slavimo jednu od najbogatijih kultura Majke Zemlje uz pomno probrane plesne hitove i zanimljive predavače. Osim toga,očekuje vas i mali sajam tematskih ploča te pop up store prigodne robice by Buqele.


  • Datum: 18.07.2020 12:00 AM - 19.07.2020 02:00 AM
  • Lokacija: Mesnička ulica 12, Zagreb, Croatia (Karta)
  • Više informacija: KCM

Opis

Nakon reda sajmova posvećenim raznim kulturnim stvaralaštvima, Kulturni centar Mesnička na jedan dan putuje do Afrike!
Ove subote zajedno pišemo prvu afričku priču KCM-a i slavimo jednu od najbogatijih kultura Majke Zemlje uz pomno probrane plesne hitove i zanimljive predavače. Osim toga,očekuje vas i mali sajam tematskih ploča te pop up store prigodne robice by Buqele.

12:00 Afrička slušaonica
17:00 Putopis: Mario Glibi - Putovanje Zapadnom Afrikom
18:00 Čitanje afričke poezije
19:00 Putopis: Ljubica Skitnica - Afrika očima Hrvata 
20:00 Predavanje: Afrički šamanizam - Mudrost Afrike, predavač: Zoran Tepurić – Babalawo Fayori Esugbemi - šaman
21:00 Afrobeat special by DJ Emir (Izvorišta) 

Dolaskom zapadnih žanrova u Afriku glazba je napravila svoj puni krug. Ne treba puno objašnjavati kako je praktično cijela 'zapadna glazba' nastala iz napjeva, melodija i ritmova koje su robovi 'ponijeli' sa sobom u Ameriku, a kada se sve razvilo u dobro nam poznate žanrove i vratilo u Afriku, cijela priča je dobila novo poglavlje. Uz tradicijske afričke instrumente, melodije i ritmove, jazz, funk, rock, soul i svi ostali žanrovi su dobili novo ruho, a ta afrička muzika se počela ponovo širiti po svijetu. Iz Afrike nam dolazi puno glazbenih žanrova i stilova, ali najpoznatiji je afrobeat ili afrofunk, prije svega zbog Fele Kutija, čovjeka koji se s razlogom smatra jednim od najutjecajnijih glazbenika svih vremena. Njegov miks jazz/funk glazbe s afričkim ritmovima i angažiranim tekstovima utjecao je na mnoštvo glazbenika diljem svijeta koji i dan-danas plove afrobeatom. Večerašnja noć u KCM-u posvećena je upravo takvoj glazbi - zaplešite s nama uz izvođače iz cijelog svijeta koji slave afrobeat. Ovim višesatnim mantričnim plesnim maratonom vodit će vas DJ Emir, urednik world music emisije Izvorišta na Radio Studentu. I ne trebate oblačiti plesne cipelice - možete plesati i bosi.