NEKA I TVOJ TWEET BUDE HIT VOL 1 predstavljanje knjige P. Livak


Nažalost, registracija je završena.

„Ne znam kome je gore zapetljati se u što, ribi u ribarsku mrežu ili čovjeku u društvenu“ Za uvod ovom izdanju tweet-ova ili u hrvatskom prijevodu cvrkuta citiram autorovu misao izrečenu, odnosno zabilježenu kao 118.Predrag Livak @Livak8Livak Apr. 6. 2018. i trajno pohranjenu u nepregledni prostor virtualne stvarnosti u kojoj mnogi danas, ruku na srce, provode više vremena nego stvarnoj stvarnosti - surfajući, gejmajući, fejsajući, tvitajući…Do kada će se komunikacija odvijati putem tzv. društvenih mreža i kamo će nas ova vrsta komunikacije odvesti - odgovor ćemo dobiti s vremenom.


  • Datum: 31.07.2020 07:00 PM - 31.07.2020 08:30 PM
  • Lokacija: Mesnička ulica 12, Zagreb, Croatia (Karta)
  • Više informacija: KCM

Opis

Cvrkutanja na – papiru!

„Ne znam kome je gore zapetljati se u što, ribi u ribarsku mrežu ili čovjeku u društvenu“

Za uvod ovom izdanju tweet-ova ili u hrvatskom prijevodu cvrkuta citiram autorovu misao izrečenu, odnosno zabilježenu kao 118.Predrag Livak @Livak8Livak Apr. 6. 2018. i trajno pohranjenu u nepregledni prostor virtualne stvarnosti u kojoj mnogi danas, ruku na srce,  provode više vremena nego stvarnoj stvarnosti - surfajući, gejmajući, fejsajući, tvitajući…

Twitter je samo jedna od mnogih društvenih mreža koja nam nudi način komuniciranja bez izravnog kontakta s primateljem poruke, dakle bez vizualnog, auditornog, gestikulacijskog protoka razmjene komunikacije koja postoji u neposrednom kontaktu. Slijedom izuzetih elemenata u „tradicionalnom“ načinu razmjene komunikacije utemeljena je cijela jedna znanost zvana komunikologija te uvrštena u programe brojnih obrazovnih ustanova. Koliko je ova znanost primjenjiva u komunikaciji koja se odvija elektroničkim putem priča je za sebe, počevši od same apsurdnosti naziva „društvena“ mreža, a koja je samo oblik suvremene komunikacije koja stvara privid tzv. društva - da opravda svoje postojanje, dok nas u stvarnoj stvarnosti odvaja od društvenosti, odnosno međusobne neposredne komunikacije.

Do kada će se komunikacija odvijati putem tzv. društvenih mreža i kamo će nas ova vrsta komunikacije odvesti - odgovor ćemo dobiti s vremenom.

No, iz svega navedenog ipak moram izlučiti neke od prednosti (bilo za pošiljatelja ili primatelja poruke); kao prvo ne možemo svog sugovornika procijeniti temeljem izraza lica, govora i glasovne intonacije, gestikulacije i drugih nesvjesnih reakcija, dakle dobivamo ogromnu slobodu servirati se kako želimo ili kako drugi žele, ovisno o potrebi.   Nadalje ne moramo odmah reagirati na informaciju, ne moramo uopće reagirati ili možemo ako i kada procijenimo efekt reakcije. Ne moramo osobno poznavati osobu s druge strane, ukoliko je uopće osoba kojom se predstavlja, a i nama ostaje prostor stvaranja sebe po vlastitom izboru izgleda, karakternih osobina itd. iz raznih razloga ili prigoda.  Prednost je što u svako vrijeme možemo istresti nešto iz sebe (što dođe kao neka vrsta terapije dok ne preraste u ovisnost) potražiti istomišljenika, pokuditi neistomišljenika, smijati se tuđim nezgodama, suosjećati s tuđim nesrećama, komentirati nešto na što inače ne bismo niti obratili pažnju…

Svjesni ili ne svjesni svih ovih i drugih brojnih prednosti i/ili mana ipak nas se većina upetljala barem na  jednoj te ipak ili stoga, Predrag je odlučio svoje jednogodišnje cvrkutanje ovjekovječiti i to stavljajući ga na obični - papir! Toliko o trajnim vrijednostima virtualnog svijeta. : )

Kao što esejist izražava svoje mišljenje kroz literarnu formu tako je Predrag svoja mišljenja i stavove izrazio kratkim porukama. Naveo je i pojašnjenje obzirom da su kao takve tek blicevi na odraz neke, iz nekog razloga zapažene situacije tog dana, trenutka, događanja, osjećaja… Tu ćemo pronaći njegov izbor, ali svima korisnih citata, duhovite opaske, pronaći ćemo odgovore na pitanja kao npr. kako prepoznati obrazovanu osobu, što će se dogoditi ako ostvarimo svoje snove, što je potrebno da dođe do reakcije itd. Također, približio nam je blagodati i opasnosti bavljenja politikom, apsurdnost količine prava, načina ne/funkcioniranja države i vlasti i sl. Ukratko, kroz tekstove Predragovih tweet-ova ući ćemo u njegov način razmišljanja, poimanja situacija i svijeta oko sebe.  No, osim teksta, vidjeti ćemo i fotografije koje su autoru značajne ili bile zanimljive u određenom trenutku, ali svakako kroz koje prepoznajemo njegove ljubavi, interese, vrijednosti, ukuse...

Ono osobito što me se osobno (pozitivno) dojmilo u cvrkutima  je kritika upućena svima onima koji žele ispasti pametni koristeći tuđice i izvedenice, nesuvisle kombinacije i iskrivljene riječi koje na kraju ispadaju smiješne, za koje ni sami ne znaju što bi trebale značiti. Kritika je upućena prvenstveno njima koji u  komunikaciji ne  koriste službeni hrvatski jezik, a trebali bi, npr. televizijski voditelji, osobe iz javnog života, nadasve političari. Nadam se da će netko od njih i pročitati odgovor kakvu u stvarnosti sliku stvaraju o sebi govoreći na ovaj način, a da će ovakav cvrk odjeknuti jače i u ušima svih ostalih kako ne bi pošli njihovim stazama sakaćenja vlastitog materinskog jezika.

Svakako se nadam da će u raznolikosti tema na koje se Predrag osvrnuo svatko naći dodirnu točku, potaći razmišljanje, komentar pa i u živo popričati, onako „po starinski“  listajući ovu knjižicu, a koja će za nekoliko godina biti papirnati svjedok tome kako je tvitanje (Predraga Livaka) izgledalo 2018./19. godine i kada će autor zasigurno dobiti i odgovor da li je i koji njegov tweet postao – hit!