Rođen u incestu - Željko Maljević - predstavljanje knjige


predstavljanje knjige

"ROĐEN U INCESTU", šokantan, provokativan, emotivan, dinamičan, kompleksan roman novinara Željka Maljevca iz Siska


  • Datum: 11.06.2020 06:00 PM - 11.06.2020 07:30 PM
  • Lokacija: Mesnička ulica 12, Zagreb, Croatia (Karta)
  • Više informacija: KCM

Opis

Roman će vam predstaviti:
urednik SINIŠA MATASOVIĆ, autor ŽELJKO MALJEVAC i gosti iznenađenja. 

Sisačka Udruga za promicanje alternativne i urbane kulture (SK PAUK) je u prosincu 2019. godine izdala roman sisačkog novinara, glavnog i odgovornog urednika Novog Sisačkog tjednika ŽELJKA MALJEVCA, na 224 stranice. Roman je uredio poznati književnik, pjesnik i urednik Siniša Matasović iz Siska, koji je i predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije. Matasović je u predgovoru romana ostaloga napisao:
Pisati roman iz pera novinara, scenarista, redatelja ili primjerice književnoga kritičara u hrvatskoj književnoj praksi previše se puta pokazalo promašajem. Najveći broj njih, suviše sigurnih u svoje stručno znanje i umijeće vladanja slovima, često se poskliznu, odlutaju u pogrešnom smjeru i dožive potpuni debakl. Željko Maljevac, kao ugledan novinar i urednik, bezbolno je nadišao taj problem i uspješno položio spisateljski ispit zrelosti.
Okosnica romana je odlazak glavnoga junaka Zlatka na ispovijed u svoje rodno mjesto – Predgrađe. Putujući ondje vlakom i čekajući svoj red u crkvi, on se prisjeća događaja iz svoga djetinjstva i mladosti. Autor tako vješto prikazuje uspone i padove jedne obitelji tijekom duljega vremenskoga perioda, pri čem se izmjenjuju opisi života starih hrvatskih (šokačkih) obitelji još dok su domaćinstva bila organizirana u obliku tzv. zadružnih imanja, pa sve do današnjega društva u kojem prevladavaju internet i ostale moderne tehnologije. Pritom je neupitno kako sam autor romana i njegov glavni junak imaju mnogo toga zajedničkoga, a u kolikoj je mjeri roman doista autobiografski ostaje za procjenu svakomu čitatelju. Na toj intrigi u velikoj mjeri i počiva kvaliteta ovoga djela. Vrlo važnu odrednicu pronaći ćemo i u geografskoj poziciji u koju je smještena radnja.
Uočavamo kako pisac koristi opće pojmove prilikom imenovanja gradova i mjesta, poput Grad ili Predgrađe, međutim, svakomu tko se upusti u čitanje postat će jasno da se radnja najvećim dijelom odvija u okolici Gline i na širem području Banovine. Odnos među spolovima, što se iščitava već iz naslova romana, također je njegova neizostavna značajka, kao i prikaz religijskih, svjetonazorskih, političkih i inih pitanja društvenoga uređenja te lokalne sredine i raznih država, koje su se protokom vremena na jednom te istom području izmjenjivale kao na tekućoj traci prije nego što smo
dočekali suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Djelo je stoga od neprocjenjive važnosti s dokumentarističkoga i povijesnoga stajališta. Rijetki su književnici u formi romana zabilježili događaje i običaje svojstvene tom kraju Hrvatske.