DENIS RAJČIĆ i STAND-UP KOMEDIJA - Karla Kostadinovski


Fotografija: Iris Foriš  


        Prostor u kojemu je u tijeku stand-up večer nalikuje džungli: pregršt smijeha, ali i zvuka zrikavaca, što ovisi, naravno, o mnogobrojnim faktorima. Kišne večeri 4. kolovoza, u KCM-u nastupala je četa komičara pod moderatorskom palicom organizatora i komičara Denisa Rajčića, s kojim smo i porazgovarali o daćama i nedaćama stand-up struke te o nadolazećoj večeri smijeha u utorak 18. kolovoza!


Karla: Koji ti je ovo put da organiziraš stand-up u KCM-u i kakvi su ti doživljaji? Kakva je KCM-ovska publika?

Denis: Ovo je četvrti put da organiziram i moram reći da sam svaki put uzbuđen i da se veselim kao da je prvi. Volim i te pripreme, npr. raditi covere za Facebook event. Svaki je drugačiji – prva sam dva puta ispucao igre riječi s Mesničkom i mesarima (smijeh).

Moram reći da je KCM izniman prostor upravo za stand-up, s čime su se složile i sve kolege komičari, od kojih stalno dobivam pohvale za savršen izbor ambijenta za nastupe. Vidim po svima njima da uživaju tu dolaziti i nastupati te se družiti i nakon nastupa.

Kako kažem, prostor je toliko sjajan, domaći i ''cozy'' da čak i kad ti neka fora ne prođe – nije ti uopće bed! Ovdje moram spomenuti i svog kolegu Joba Bićanića, koji mi pomaže oko svega i koji je poput mene voditelj večeri, ali obojica tu uživamo i nastupati kao komičari. Publika u KCM-u opuštena je i spremna na smijeh i zabavu, nisu teški u smislu da se ne znaju opustiti, vole nas podržati i dati nama komičarima jako dobru energiju (što nam je iznimno bitno – jer stand-up i jest razmjena energije između komičara i publike). Vidim da su otvoreni za različite teme, dobro prolazi čak i crni humor, a skužio sam da dosta vole igre riječi. Također, volio bih da KCM vremenom postane sinonim za dobar provod uz humor i stand-up, i mislim da ide u dobrom smjeru.

 

Karla: Koji je najuspješniji recept za nasmijati publiku, barem u tvojem iskustvu? 

Denis: Hmm, da to znam bio bih još smješniji (smijeh). Volim početi s nekim tjednim domaćim aktualnim apsurdnostima (čega kod nas ne manjka), zatim ubaciti nešto osobnog, onda nečega opće poznatog (tipa muško-ženski odnosi i slično), pa malo igri riječi. Također se trudim dodati i malo improvizacije i više komunicirati s publikom, tako da ih nešto pitam. Zanimljivo da je to često smješnije nego unaprijed spremljen materijal.

Fotografija: Iris Foriš 


Karla: Od 1 do 10, koliko je zeznuto sjediti u prvom redu na stand-up nastupu?

Denis: 1000! To je najveća greška koju možete napraviti (smijeh). OK, nije tako strašno, jer vas tad komičari uključe u nastup, što najčešće bude urnebesno. Naime, mi komičari zbog jakog svjetla ne vidimo puno ispred sebe osim prvog ili drugog reda, pa zato oni prvi i ''nastradaju''. Ali nije to tako strašno, na kraju se nitko ne naljuti, nego se svi nasmijemo i to bude još jedan ''slatki dodatak'' na cijeli nastup. 


Karla: Na koji način "pročitaš" publiku na nastupu? Koliko je to bitno za smijeh u publici?

Denis: Uf, prilično je bitno. Na brzinu ono što možeš vidjeti je neki prosjek godina u publici (npr. starija ili mlađa publika), ovisno o prostoru je li neka alternativna ekipa ili mix, a također ovisi i gdje nastupaš, tipa Zagreb ili negdje izvan neko manje mjesto. Iako je puno puta pravilo – da nema pravila. Ali definitivno je bitno ''osjetiti'' publiku, povezati se s njima, i zato nikad ne treba gledati iznad glava publike, nego direktno u oči. Evo prije neka dva tjedna nastupio sam i glumio u povijesnoj turi po Gornjem gradu ''Gornjogradske coprnice'' i na kraju te ture posjetitelje dočekujem kao prorok koji im iz karti ''gata'' sudbinu. Tu sam potpuno improvizirao, samo sam se pustio da ih nekako osjetim i moram reći da je bilo sjajno i urnebesno smiješno (možda bih tu točku trebao izvoditi i na nastupima da se više smiju).

Fotografija: Facebook Denis Džejson Rajčić


Karla: Jesu li seksističke fore još uvijek svojevrsni "muss" u stand-up poslu?

Denis: Kod mene baš i nisu. Zanimljivo je da ima i jedno stand-up pravilo, a to je da ako si komičar (dakle muško), trebaš biti pažljiv s takvim forama, pogotovo ako je u publici puno žena. Na primjer, one koje su došle s dečkom, ako se one ne nasmiju neće baš ni dečki koji su s njima, možda se boje da poslije ne dobiju jezikovu juhu (smijeh), pa na kraju dobiješ muk. Stoga je uvijek dobar komičarski recept da kad već ''udaraš'' po drugima, moraš malo i šale na vlastiti račun, da ne ispadneš prepotentan jer to nikome nije simpatično. Iako moram reći da i seksističke fore nekih kolega znaju dobro proći, jer ih očito znaju dobro upakirati i servirati (što je ključno kod takvih ''škakljivih'' tema).

 

Karla: Što nas čeka 18. kolovoza u KCM-u?

Denis: Nadam se da će i ovaj četvrti put biti jednako odlično i sjajno kao i do sada, da ćemo se svi dobro zabaviti i nasmijati. Stoga pozivam sve da se dođu zabaviti i smijati te podržati širenje dobre vibre, energije i (o)smijeha te razvoj domaće komičarske scene.

Nasmijmo se sebi i drugima (a može i prvima) i ne zaboravimo: ''Smijeh je najbolji i jedini lijek bez nuspojava, koji izvrsno ublažava stres i uklanja sve napetosti!''

Fotografija: Facebook Denis Džejson Rajčić


Karla: Za kraj, baci nam neku foru koja ti je interesantna!

Denis: Prije fore za kraj, želim pozvati sve duhovite ljude da se prijave na naš open mic i dođu nastupiti i isprobati svoj humor i svoje fore pred publikom, ne plašite se, kako god da prođe – preživjet ćete (upute za nastup su u opisu Facebook eventa). Volio bih vidjeti i neke nove face pored nas već iskusnih komičara. Također želim se zahvaliti Zoranu i Borku što su nam dali tako sjajan prostor i super uvjete za razvoj komičarske scene.

Kako sam rekao za foru, da uvijek treba prvo na sebe ''udariti'', evo meni ljudi često govore da im sličim na Nevena Ciganovića, nisam siguran je li to kompliment (smijeh), ali eto, to me u početku baš živciralo, ali sam onda shvatio da je to zapravo super, jer je on poznata osoba ''celebrity'', pa i ja negdje preko reda mogu dobiti – batina!


        Ohrabrite se, izvucite svoje najbolje fore, vježbajte pred ogledalom, prijavite se za open mic u KCM-u i dođite 18. kolovoza u 21 sat nasmijati publiku! Za kraj i jedan rijetko kome smiješan vic iz redakcije: Kako se zove više kupina? Skupina!

PROČITAJTE NAJAVU - U RALJAMA ŠALA 18. 08. u 21:00