MISHOLOVKA - Karla Kostadinovski


Fotografija: Misholovka


U utorak 8.9. čeka nas uzbudljivi jazz trio Misholovka koji se sastoji od Ivara Robana Križića na kontrabasu, Krunoslava Levačića na bubnjevima, uz glas Vesne Pisarović, s kojom smo i porazgovarali o jazzu, triju i onome što nas čeka!


Karla: Što to ima u jazzu magično?

Vesna: Prije svega, jazz jest improvizacija unutar jednog specifičnog vokabulara i tu je njegova magija. Povrh toga, jazz je za mene osobno – zvuk, ton i beskonačna potraga za njim. I na pozornici u dijalogu s muzičarima i u samoći u sobici za vježbanje, i slušajući omiljene ploče.


Karla: Otkud naziv Misholovka, je li povezano možda sa Shakespearovom Mišolovkom ili je nešto sasvim drugo?

Vesna: Utoliko da je isto, svojevrsna zamka i provokator. Ona je postavljena ne bi li vrebala nepotrebne sladunjave i sentimentalne fraze i isprovicirala svježe, satirične i originalne izraze.


Karla: Jesu li te događanja u 2020. potaknula na neka drugačija razmišljanja ili djelovanje, možda i ideje? 

Vesna: Shvaćam i učim da je sporije brže.


Karla: Već ste nastupali u KCM-u, kakav vam je ambijent, publika?

Vesna: KCM je moj omiljeni prostor u Zagrebu, a Borko i ekipa vrijedni su svake pohvale. Veselim se koncertu kao da je prvi put!


Karla: Što nas čeka u utorak 8.9. u KCM-u?

Vesna: Trio, kojeg čini Krunoslav Levačić na bubnjevima i Ivar Roban Križić na kontrabasu, a s kojima je muzicirati uvijek iznenađenje, uzbuđenje, izazov i užitak. Repertoar nam je promjenjiv, no šulja se oko Biblije jazza iliti American Songbooka, te kompozicija nekih suvremenih jazz kompozitora, kao što su Mal Waldron, Steve Lacy i tako dalje.


Karla: Za kraj, imaš li kakvu poruku za ljubitelje jazza i one koji to tek trebaju postati?

Vesna: Hm, za ljubitelja jazza nemam poruku, ali bih imala preporuku! Dakle, album kojeg bih preporučila cijeloj planeti, i za mene predstavlja masterpiece vokalnog jazza, jest album Carmen Mcrae Bittersweet, te još jedno remek-djelo instrumentalnog jazza kojem se ne prestajem diviti: Nightfall Johna Taylora i Charlie Hadena. A za buduće ljubitelje jazza poručila bih da jednostavno slušaju jazz, da se hrabro izlože jazzu uživo i osjete snagu i energiju, slobode, pulsa, rizika, zvuka, ranjivosti, iznenađenja...


Ljubitelji jazza neka dođu uživati, a budući ljubitelji neka dođu otkriti novi svijet svega što je Vesna nabrojala. Vidimo se u utorak u 21 sat u Kulturnom centru Mesnička!