ORIDANO GYPSY JAZZ TRIO NAPOKON U KCM-u - Iris Foriš


Nedjeljnu su nam večer prije divne Dunje Knebl začinili dečki iz Oridano Trija, koji su po prvi put nastupali u Kulturnom centru Mesnička, i to u galerijskom prostoru, gdje je publika istovremeno mogla uživati u gypsy jazz ritmovima, kao i u povjetarcu na terasi. Od uobičajenog sastava udaljio ih je samo nedostatak klarineta, za kojeg je inače zadužen Aldo Foško. Bez obzira na to, Orjen Riđanović na lead gitari, Vjekoslav Crljen na kontrabasu te Milivoj Majdak na ritam gitari definitivno su ostavili trag u KCM-u 2. kolovoza i napravili ugodnu atmosferu za druženje, đuskanje i uživanje uz pokoje piće.

Iris: Ove godine slavite veliku i uspješnu desetu godišnjicu banda, čestitam! Radi li se o perfektnih 10 godina ili je bilo kakvih prepreka kako to inače biva?

Orjen: Hvala! Na svakom putu, tako i na ovom, prepreke su jedna, hajmo to tako reći, razonoda. Da je sve išlo glatko, možda ne bismo ni opstali. Priča ima puno, ali nekih se bolje ni ne sjetiti! (smijeh) Drago mi je da smo i usprkos koroni uspjeli zadržati nekakav kontinuitet nastupa, a i da smo prvi put u KCM-u!

Iris: Imate li u pamćenju neke od nastupa koji su jednostavno poveli ljude na neki poseban način i kako biste opisali vaš stil?

Orjen: Ovaj stil je dosta zapravo danas ljudima nepoznat. To je stari stil, preteča jazza, europski swing koji je bio odgovor na američki bebop koji je bio tamo 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. Začetnik tog stila, čuveni belgijski synth, danas bi rekli i gypsy gitarist, Django Reinhardt, poznat je i kao osnivač ovog stila kojeg mi sviramo – gypsy jazz, hot jazz, hot club swing, čak i django jazz nazvan po njemu. Interesantna priča je da je on kao mladić u jednom požaru izgubio funkcionalnost praktički svih prstiju svoje lijeve ruke, tako da je sva sola na preko 900 snimaka, što je i za današnje vrijeme impresivan broj te njegove diskografske aktivnosti, snimio samo s dva prsta!

Iris: Ima li u Hrvatskoj puno glazbenika koji, poput vas, rade nešto što nije toliko popularno, odnosno kako gledate na stanje danas što se tiče vašeg podžanra?

Orjen: Danas u Hrvatskoj ima stvarno odličnih gypsy jazz sastava. Nema ih puno, možemo ih svega na prste jedne ruke nabrojati, no ono što je meni bila težnja od 2013. pa evo do danas, je ipak da unutar tog stila probamo dati jedan svoj potpis. Taj potpis bi bio u tome da smo radili autorski gypsy jazz. Prvi album je bio upravo to, deset naših stvari koje smo napisali, uz kompoziciju koju smo i danas izvodili – „Douce Ambiance“ Djanga Reinhardta, kao jedan hommage osnivaču. Onda smo shvatili da možda to ne bi bio najbolji smjer pa smo snimili još tri albuma, od kojih je jedan bio samo standardni jazz. Hot Club of Croatia iz 2016. bio je sastavljen isključivo od Reinhardtovih kompozicija, da se ispoštuje škola. Istovremeno smo na tom sessionu snimili 24 stvari koje smo podijeli pola-pola i onda je izašao Swing of Swings iz 2018. Uvijek volim napomenuti da je band imao čast surađivati s nažalost pokojnim harmonikaškim virtuozom, gospodinom Miroslavom Navračićem. Bio je manje poznat u jazz krugovima, više se radilo o estradi, no bio je stvarno velik glazbenik i prijatelj i s njim se snimio Swing of Swings. I eto, četiri albuma u deset godina, sad ide i peti, dosta nadobudno nazvan Swing King, ali ja mislim da smo to i zaslužili. U četvrtom je mjesecu izašao istoimeni singl, u doba izolacije, ali nije namjenski! Ova godina se svejedno pokazala dosta uspješnom.

Iris: Drago mi je da je tako! A što je s gostovanjima u drugim gradovima?

Orjen: Tu definitivno moram spomenuti Rijeku! Postoji jedna divna inicijativa mog velikog prijatelja i suradnika, Vladimira Matoševića. Već petu godinu vodi jedan krasan program pri Baptističkoj crkvi na Zametu i mogu reći da su gotovo sva eminentnija imena hrvatske jazz scene odsvirala tamo i mi smo imali čast obilježiti desetu godišnjicu prije nekoliko tjedana. Bit će prilike i podsjetiti se na taj nastup, budući da su snimali i za DVD.

Iris: Divno! Iako su Rijeka i Zagreb glazbeno uistinu jaki, ima li razlike među publikama?

Orjen: Nakon naplatnih kućica je već drugačija ekipa! U Zagrebu su već naviknuti imati puno dobrog sadržaja. Možda se od prezasićenosti nekad ne valorizira dovoljno s te neke duhovne strane, ali gdje god smo došli, bilo van Zagreba, a pogotovo van granica, recepcija je bila nešto nevjerojatno, čak da pomisliš da je nestvarno!

Iris: Kako je to živjeti od glazbe u Hrvatskoj?

Orjen: Fenomenalno, što ćeš popit'? (smijeh) Ide vic: Što je jazz glazbenik bez žene? – Beskućnik! (smijeh) Ali sada za ozbiljno, vratilo se ono najzdravije, a to je da se živi od sviranja.

Iris: Kako je moguće da vam je ovo prvi nastup u KCM-u?

Orjen: U zlatno doba smo stvarno jako puno svirali, često i po četiri puta tjedno! I to je ono, jako puno sviraš, što ćemo sad?! (smijeh) Ali to je istina. Drago mi je da smo sad, u ovo doba kad nismo bili posvuda, evo, napokon u KCM-u! Sada smo svugdje u gradu ostavili svoj trag, sada je samo repeticija!

Iris: Kada stiže repeticija u KCM?

Orjen: Zahvaljujući našoj velikoj predanosti danas, dragi Zoka nas je pozvao 19. kolovoza. Svirat ćemo u velikom prostoru dolje i jako se veselimo! Znamo da je super sound, znamo da je super ekipa. Probat ćemo dogovoriti da dođemo u kvartetu, ovisno o tome hoće li naš suradnik klarinetist Franjo Stojaković biti u Dubrovniku. Pozivamo sve koji tada neće biti na Jadranu da definitivno dođu u KCM i uživaju s nama!

Fotografija: Andrea Kovač 

            Mi smo definitivno uživali u ugodnom razgovoru, divnom nastupu i atmosferi koju dečki stvaraju te pozivamo još jednom sve zainteresirane da navrate u KCM 19. kolovoza. Ako želite čuti kako je Oridano Gypsy Jazz Band zvučao u emisiji „Iskopčani petak“ s Klarom Berdais na Radio Studentu krajem prošle godine, kliknite link u nastavku:

„Iskopčani petak“ s Klarom Berdais na Radio Studentu :-)