PREDSTAVLJANJE NEKONVENCIONALNE KNJIGE - Iris Foriš


U petak 31. srpnja, imali smo priliku prisustvovati predstavljanju knjige autora Predraga Livaka na poznatoj nam adresi Kulturnog centra Mesnička. Po zanimanju stručni specijalist ekonomije, u vlastitoj je nakladi izdao djelo „Neka i tvoj tweet bude hit! Vol. 1.“ te nas svojom prezentacijom vodio kroz neke od svojih izabranih tweetova, komentirajući svijet u kojem živimo i objašnjavajući vlastita stajališta vezana za određene problematike. Upravo smo se tako dotakli raznoraznih tema, poput korištenja standardnog hrvatskog jezika na nacionalnoj televiziji i uvođenja vojnog roka, oko čega je čak nastala zanimljiva rasprava između autora i publike. S obzirom na to da je gospodin Livak poticao pitanja iz publike, izgleda da je interaktivnost uspjela! Odlučili smo porazgovarati s autorom koji je na početku promocije kroz smijeh rekao kako ni sam ne zna kako mu je palo na pamet napisati knjigu punu vlastitih misli s Twittera.

Fotografija: Andrea Kovač 


Iris: Koja Vam je ovo knjiga, a koja promocija po redu i kako Vam je bilo u Kulturnom centru Mesnička?

Predrag: Ovo je prva knjiga od nekoliko planiranih u nizu. Za tisak je spremna moja druga knjiga u kojoj će biti objavljene moje pjesme i priče koje pišem od srednje škole, a u knjizi će biti i nekoliko mojih crteža iz srednje škole i još neke zanimljive stvari. Pripremam i jednu knjigu o planinarstvu, i naravno „Neka i tvoj tweet bude hit Vol. 2“. Ovo je druga promocija po redu jer promocije po drugim gradovima nisam niti planirao zbog pandemije koronavirusa. Kad epidemiološka situacija bude bolja, promocije knjige će se održati u Požegi, Vinkovcima, Sarajevu, Beogradu… U Kulturnom centru Mesnička ambijent je sjajan, a osoblje i vlasnik su vrlo susretljivi i ljubazni. Publika je na promocijama bila različita, ali tijekom promocije i nakon promocije ostvarena je konstruktivna i zanimljiva reakcija, što je i recept za kvalitetnu promociju bilo koje knjige.

 

Iris: Kako gledate na potrebu mladih za dokazivanjem i lajkovima na društvenim mrežama?

Predrag: Na potrebu mladih za dokazivanjem i lajkovima na društvenim mrežama gledam kao na potrebu za samodokazivanjem, a možda je riječ o nedostatku pažnje koje im pruža njihovo okruženje. Zbog toga im preporučujem društvenu mrežu Twitter gdje lajkovi i dijeljenja nisu toliko važni.


Iris: S obzirom na to da često spominjete Požegu, mislite li da je književnost u Hrvatskoj dovoljno regionalna?

Predrag: Mislim da u svim područjima u Hrvatskoj ima kvalitetnih umjetnika, pa tako i pisaca i književnika, a Požega, koju često spominjem, kao mali grad ima veliki utjecaj na hrvatsku književnost i umjetnost općenito.


Iris: U svojoj ste prezentaciji spomenuli autora Svena Adama Ewina. Stvara li se novi val književnosti na društvenim mrežama i što mislite o tome?

Predrag: Mislim da se ne stvara novi val na društvenim mrežama nego je riječ o tome da se putem društvenih mreža novi i nepoznati pisci i pjesnici mogu predstaviti velikom broju ljudi, i tako bez obzira na kvalitetu steći popularnost, ako se ljudima svide. A spomenuti Sven Adam Ewin jedno je veliko osvježenje na hrvatskom pjesničkom nebu i na društvenim mrežama.

 

Iris: Smatrate li da u našem obrazovanju nedostaje financijske, ekonomske, ali i medijske pismenosti? Što učiniti po tom pitanju?

Predrag: U našem obrazovanju sasvim sigurno nedostaje financijske, ekonomske i medijske pismenosti. Mladi ljudi, pa i djeca u osnovnoj školi, imaju profile na društvenim mrežama, a da prije toga ne znaju što su mediji, što je komuniciranje s javnošću, a trebali bi znati. Mislim da bi se po pitanju navedenih pismenosti mladim ljudima u okviru nekog predmeta u osmom razredu osnovne škole trebalo održati predavanje u trajanju od dva školska sata, i to ponoviti u drugom razredu srednje škole jer već u osnovnoj školi počinju javno komunicirati i „raditi“ s gotovinom (džeparac, samostalno kupovanje i slično). Nakon završetka srednje škole neki već počinju raditi, otvaraju tekući račun za primanje plaće, otvaraju žiro račun za potrebe primanja koja se moraju isključivo primati preko žiro računa, postaju kreditno sposobni i mogu uzimati kredite, a za to je potrebna osnovna financijska kultura i financijska odgovornost.


Iris: Zašto je stopljenost s prirodom ipak ljepša od one s društvenim medijima?

Predrag: Stvar je tu vrlo jednostavna; prirodu možete osjetiti svim ljudskim čulima, a to niti jedan zaslon računala ili mobitela ne mogu predstaviti tako kao što se to može uživo osjetiti i doživjeti.

           

            U KCM-u smo uistinu imali priliku doživjeti zanimljivo predstavljanje neobične knjige autora koji nam, očito, ima još ponešto za ponuditi. S obzirom na to da planira vrlo raznovrsna književna djela, možda se nađe nešto i za vas, a mi smo sigurni da će biti prožeta osobnim doživljajima i ponekim savjetom.